Medlemsmöten = medlemsaktuellt

Välkommen till medlemsaktuellt i Zoom så alla kan vara med!

Den 25 april kl. 18.30 välkomnar vi Désirée Koslin som är konsthistoriker med textilier som fokus och har forskat i medeltidens världshandel där innovativ teknologi och design spreds snabbt.  Under årtionden i New York var hon vävdesigner för möbelindustrin och lärare på masternivå, och ägnar sig också idag åt nutida skapande textil.

 Titel: Ull under medeltiden – handel, lyxmode, konstverk
Medeltidens städer växte snabbt med handelsskepp fulla av ullsäckar på väg till industrier som spann, vävde, beredde och färgade yllevarorna. Det finaste klädet bars av samhällets elit, och enklare tyger blev de flestas vardagsdräkt. Ull av den allra högsta kvaliteten färgades innan eller efter spånad för användning i påkostade bildvävnader, den tidens monumentalkonst som prydde slottsväggar och processionsvägar.

Medlemsaktuellt är till för alla, medlemmar betalar 100 kr och icke medlemmar 150 kr till föreningens bankgiro 5073-0365 eller Swish 1231310705.

Efter anmälan får du en bekräftelse och när betalningen finns registrerad på UiU:s konto får du en bekräftelse på anmälan.  Länken till Zoom Mötet skickas ut samma dag som eventet går av stapeln. OBS du som inte är medlem, glöm inte att ange e-postadress så du kan få en länk till Zoomträffen.  OBS vill du bli medlem är avgiften 250:-, betalningsinformation se ovan.

Alla måste anmäla sig och anmälan görs till Eva Norgren, eva.norgren.en@gmail.com

Välkommen till medlemsaktuellt! som from hösten 2023 startar 18.30!

2017 beslöt sig Calle och Charlotte för att bidra till att ta tillvara på den svenska ullen. Det genererade CC Wool som erbjuder häst- och hundartiklar i 100% svensk ull. Då intresset för den svenska ullen var stort men svårt för intressenter att handla med startade paret 2019 Västkustens Ullinsamling. Idag förmedlar de ca 45 ton svensk ull/ år.  

Båvens spinnhus berättar om sin 10-åriga verksamhet och hur den utvecklats under åren. Företaget som har sin verksamhet i den lilla sörmländska orden Sparreholm, arbetar både med lönspinning till privatpersoner och fårföretagare som med utveckling av egna garner och produkter, mest i fårull med även av mohair och alpacka.

Medlemsaktuellt är till för alla, medlemmar betalar 100 kr och icke medlemmar 150 kr till föreningens bankgiro 5073-0365 eller Swish 1231310705. Efter anmälan får du en bekräftelse och när betalningen finns registrerad på UiU:s konto får du en bekräftelse på anmälan.  Länken till Zoommötet skickas ut samma dag som eventet går av stapeln.
OBS du som inte är medlem, glöm inte att ange e-postadress så du kan få en länk till Zoomträffen.  OBS vill du bli medlem är avgiften 250:-, betalningsinformation se ovan.
Alla måste anmäla sig och anmälan görs till Eva Norgren, eva.norgren.en@gmail.com

Våren 2023 välkomnade vi:
  • 26 jan 2023 FÅRfest i Kil – festfixare med fåret i fokus Hur en FÅRfest blir till. Från start tills nu med blicken fäst mot framtiden.
  • 23 feb 2023 Marie Fagerlind, hemslöjdskonsulent Uppsala, kommer att berätta om vävar/ryor/broderier från deras samlingar och varför ull är ett lämpligt material till offentlig konst.
  • 30 mars 2023 Karin Oswald, ullkonstnär kommer att berätta om filtnålning, historik, teknik och olika nålar. Dessutom hennes egen resa under 20 år med nålar!
  • 27 april 2023 Gotlands spinneri. De nya ägarna presenterar sig och berättar om sina planer, mål med verksamheten.
Medlemsaktuellt året 2022

Vår nya väldigt populära aktivitet där vi möts digitalt i Zoom så alla kan vara med. Oftast sista torsdagen i månaden under c:a 2 timmar (18.00-20.00 som längst) och får del av något aktuellt ullrelaterat ämne plus en stunds samvaro med diskussion därtill. Eventen är gratis för medlemmar men vi välkomnar även andra intresserade då till en kostnad av 100:-/tillfälle

 
Dessa spännande föreläsningar gavs under hösten: 
  • 29 sept Ullstationen i Odensala en liten aktör mellan ullägare och kund Liselotte Eriksson talar om företagets verksamhet och hur de arbetat under de två år som  gått sedan starten 2020. Hur kan vi samarbeta för att det ska gynna såväl fårägare, förmedlare och slutkund, och vilka utmaningar finns att övervinna?
  • 27 okt Anita Grahn, Anita, 10 år med stickning, ull och angorakaniner. Anita kommer att berätta om sitt företag AnitaYarn – från idé till internationell försäljning av stickmönster och tillbehör, garn av svensk ull och om sina tankar om framtiden.
  • 24 nov Evelin Skeppström och Karin Kahnlund kommer och berättar om en nysatsning – STICKKLASSIKERN! En Svensk Stickklassiker kräver nog samma engagemang som en traditionell idrottslig Svensk Klassiker, men där tar likheterna slut. Den pågår under ett helt år och innehåller fyra delmoment, nystickade plagg i traditionella mönster, tekniker och material från olika delar av Sverige. Delmomenten ska lyfta fram lika många olika traditionella sticksätt. Med Stickklassikern introducerade Karin Kahnlund och Evelin Skeppström är en rejäl utmaning. Det är stickning på allvar! Nåt de gärna berättar om.
De här föreläsningar gav vi under våren: 
  • 27 jan 18.00-20.00  Annkristin Hult, Vanten – från påse till politisk paroll.
  • 24 feb 18.00-20.00  Louise Ström,  Spångmurs. Att leva på eller för slöjd, företagserfarenhet.
  • 31 mars 18.00-20.00 Fia Söderberg,  Sjökärrets ekogård Svenska fårraser, svensk ull och om att vara ullproducent. 
  • 28 april 18.00-20.00 Susanne Mellgren med dotter Gudruns ullbod Hur började det hela, vilka visioner har de idag. De brinner för ull och dess egenskaper.

Vid medlemskvällen den 28 april, som var vårens sista hos Ull i Uppland var det Suzanne Mellgren från Gudruns Ullbod som berättade om hur det hela började och fram till idag när dottern Hanna har tagit över ruljangsen. Nu finns hela Gudruns Ullbod hemma på gården Teda utanför Enköping med spinnrockar, vävstolar, garner och kursverksamhet. Stefan Moberg kommer även framgent att hålla div kurser om än i lite annan form. Suzanne pratade mycket om sin passion för ull och rent ut avsky för super-washgarn, sk plastgarner. Även fleece fick sig en omgång. Vi var alla eniga om att ulltröjor med inblandning av tencel och s.k.. ullfleece är mycket bättre att ha på sig både för oss människor (barn inräknade) och naturligtvis mycket bättre för vår miljö. Uppslutningen var god det var 25 st. anmälda. 

   
Nu ser vi fram emot våra medlemskvällar i höst. Vi börjar med nya föreläsningar den 29.9.
Hjärtligt välkomna tillbaka. 

Fia Söderberg,  Sjökärrets Ekogård föreläste under rubriken: Svenska fårraser, svensk ull och om att vara ullproducent. Fia Söderberg är fårbonde och initiativtagare till Ullförmedlingen och Ullpodden. Hon berättade om den extraordinära svenska ullen, om några fårraser som finns i Sverige och om deras olika kvaliteter. Hon tog också upp en del utmaningar och möjligheter med att vara fårbonde och ullproducent.

 

  • 24 feb Louise Ström,  Spångmurs. Att leva på eller för slöjd, företagserfarenhet. Louise Ström, Spångmurs höll ett mycket intressant föredrag där hon berättade om sin väg fram till att bli företagare och VD. Hon lät oss generöst ta del av  sina erfarenheter som företagare med inriktning på att sprida kunskap om svensk hantverkstradition. Louise berättade livfullt om hur hon jobbar för att sälja sin kunskap genom att hålla kurser både live och digitalt samt sälja material. Hon gav oss även en rad konkreta råd beträffande bokföringsprogram och bankkopplingar.
  • 27 jan Annkristin Hult, Vanten – från påse till politisk paroll.

Annkristin Hult höll ett innehållsrikt föredrag om Vanten som påse till politisk paroll. Föredraget spände över gamla tider till nutid och över  geografisk hemvist. Påsen av skinn, den ursprungliga vanten, var en nödvändighet för överlevnad i norden.  Handskar var så betydelsefulla att ett särskilt handskmakarskrå inrättades redan på 1200-talet. Sydda handskar i skinn tillhörde överklassen och var ofta rikt ornamenterade. Vi skriver 1500-tal. Stickade vantar, vilka var dyrbara, stod för trohet och vänskap. De kunde ges som lön men också som bröllopsgåvor eller hemgift.Annkristin visade även exempel ur sin samling på olika mönstertraditioner i våra grannländer och från samisk tradition. En berikande föreläsning i alla avseenden.

Medlemsmöte byter namn till medlemsaktuellt from ht 2021

En ny aktivitet där vi möts digitalt i Zoom, oftast sista torsdagen i månaden under c:a 2 timmar (18.00-20.00 som längst) och får del av något aktuellt ullrelaterat ämne plus en stunds samvaro med diskussion därtill.

Vid höstens sista medlemsaktuellt den 25 november presenterade styrelsen sig – vilka är vi?

I tur och ordning presenterade vi oss i bild och text.

  • Margita Thörnström, kassör, sömmare och väverska
  • Helena Mattsson, ledamot, fårbonde och hantverkare
  • Gunilla Jönsson, ordförande, fd vd och textilingenjör vid Textil- och läderlaboratoriet
  • Ewa Andersson, ledamot, fårbonde och hantverkare
  • Eva Norgren, sekreterare, fd textillärare
  • Lena Junell, suppleant, hantverkare

så nu vet alla närvarande lite mer om oss, vad vi gör och har gjort. Glädjande kan vi konstatera att vår nysatsning med eventet Medlemsaktuellt slagit väl ut, vi fick och har under hösten fått mycket positiv respons tillbaka – kul, jättekul.

Vi har redan planerat våren – många spännande föreläsare – kommer som utskick men även presenterat här!

Den 28 oktober kom Stefan Moberg till oss och berättar om sina spännande projekt!

Det blev en väldigt lyckad kväll med många intresserade, flest medlemmar men också några andra intresserade. Vi fick ta del av nedan och som tur var kunde Stefan stanna en stund för frågorna blev många!

“I projektet ”Svensk tweed” har jag samarbetat med Wålstedts ullspinneri i Dala-Floda. Projektet började som en förstudie, finansierad med medel från Nämnden för Hemslöjdsfrågor, och är nu ett projekt som jag driver i egen regi tillsammans med Wålstedts. 

En viktig frågeställning som har dykt upp i det här projektet har varit ”Vad händer egentligen när man blandar ull av olika kvalitet?”. Vad finns det för för- och nackdelar med att arbeta med ullblandningar istället för ett mer homogent material? 

Jag kommer berätta lite om de problem som vi stött på längs med vägen, hur jag har resonerat kring det här med att blanda ull och även om ett väldigt spännande projekt som jag precis börjat arbeta med i Dalarna, och som är något som jag hoppas ska kunna inspirera andra län att följa efter.

Ull i Upplands första medlemsaktuellt gick av stapeln den 28 september 18.00-20.00, digitalt i Zoom för att alla skulle kunna  vara med!

 

Vad innehöll kvällen?

Företaget Woolpower, presenterade sig som ett tillverkningsföretag i Sverige med all produktion i Östersund. Företaget tänker framåt och satsar nu på en ny fabrik och anställer bla invandrade kvinnor i produktionen. Företaget är känt för tillverkningen av ullfrotté som blivit en stor exportvara.

Företagets operativa chef, Ulrika Rogeman presenterade företaget, berättade hur framtiden ser ut och om möjligheter finns att använda svensk ull i löpande produktion. Efter presentationen gavs möjlighet till frågor – intresset från deltagarna var stort!

Medlemsmöten är en återkommande aktivitet för er medlemmar i ULL i UPPLAND, kanske känner du någon som vill ansluta då finns all information under fliken Bli medlem!

Scrolla ner på sidan så ser du hur programmet sett ut vid tidigare tillfällen!

DEN 5 MAJ 2021 genomförde vi vårt första digitala medlemsmöte!

Programpunkterna var:

Vad gör andra?

Entusiasterna bakom KUL med ULL – Charlotte Hellsten Husman, ansvarig för Slöjd Stockholm och Kicki Trodin, Huskroken berättade hur det startade 2015, vad som hänt sedan dess, vad som händer idag och vad som är planerat framåt.

Vi fick många bra tips med oss, bla. – börja i det lilla och låt eventet växa i den takt som fungerar och som resurserna räcker till. Fundera över tänkbara samarbetspartner – VAR kan vi ha aktiviteten, VILKA kan vi samarbeta med. VAD ska eventet innehålla? HUR kan marknadsföringen ske och sist men inte minst – EKONOMIN!

Vad gör vi?

ULL i UPPLAND tänker positivt, tänker framtid, vi ställer inte in längre! Vi berättade om årets genomförda digitala aktiviteter: föreläsningen med Tant Kofta, kursen med Louise Ström, SPÅNGMURS, i brickbandsvävning och hemma hos Gitte Söderberg, FIBER, 3 mycket lyckade event.

Pga Covid 19 är ingenting bestämt ännu men höstens planerade aktiviteter är medlemsmöte, hemma hos, 2 kurser och sist men inte minst – äntligen julmarknad igen. Aktuell information med anmälningslänkar kommer via utskick till alla er medlemmar.

Det var också kul att berätta om nya samarbeten vi utvecklat bla. tillsammans med Uppsala Hemslöjdsförening som troligen kommer att generera i att vi ansluter till Hemslöjdens dag 4 sept. som i år har temat ULL och Lin.

Sist ut på agendan presenterade vi en ny idé, idag kallat medlemsaktuellt. Ett kort men regelbundet digitalt möte med olika teman utifrån Ull som den gemensamma nämnaren.

Vi fångade upp att våra medlemmar är särskilt intresserade av gemensam försäljningskanal – marknader men även vår nya idé om regelbundna digitala möten – medlemsaktuellt uppskattades!

TYVÄRR INSTÄLLT!
Louise Ström
kommer och berättar om sitt företag Spångmurs och visar hur man väver band med brickor. Du kommer också att få möjlighet att prova att väva en bit på ett enkelt band.

Separat inbjudan med anmälningslänk kommer senare!

Vill du kika in på hennes hemsida är adressen Spångmurs.se

Utökat medlemsmöte 13 januari 2019

– diskussion om ullmarknaden i Österbybruk

Ullmarknaden i Österbybruk som vi värnar varmt om, har under åren lopp vuxit och blivit ett etablerat event bland både utställare och besökare långväga ifrån. Marknaden innehåller allt från hantverk, prova på aktiviteter, utbildningar i form av kurser och föreläsningar, fårvallning och fårklippning, tipsrundor för stora och små m.m. Allt som vår förening arbetar för.

Måndagen den 13 januari 2020 träffades ett drygt 20 tal personer för att diskutera ullmarknaden i Österbybruks framtid. Ytterligare c:a 15 personer har meddelat sig vara intresserade att att bistå i processen med planera och genomföra marknaden om så blir fallet.

Kort summering från de medverkande på mötet och efterföljande workshop:

Länsstyrelsen i Upplands län – Hanna Bjärnlid
  • Projektledare för genomförande av satsningen Ullkompetens vars syfte är att ge kompetensutveckling av företagare på landsbygden. Ullkompetens handlar om att ge både praktiska och teoretiska kurser, samla till nätverksträffar och en ullresa. Länsstyrelsen vill att marknaden ska vara kvar och medverkar gärna i processen framåt.
Nämnden för hemslöjdsfrågor – Annkristin Hult
  • I sin tidigare roll som hemslöjdskonsulent i Uppsala län startade och utvecklade Annkristin det som idag är ullmarknaden i Österbybruk. Numer arbetar hon som nationell utvecklare med hållbarhetsfrågor på Nämnden för hemslöjdsfrågor. Fokus ligger på ull- och fårnäringen, att samordna utveckla och driva projekt för att stärka den nationella värdekedjan runt ull. Annkristin ser att marknaden kan utvecklas, föreslår nytt namn för att ge rätt signaler – från ullmarknad (för att komma ifrån tanken på knallar som samlas och säljer diverse med varierande kvalitet) till mötesplats – arena, för alla i ullbranschen, med bla att utöka det utbud av kunskapsförmedling som marknaden hittills erbjudit. Föreslår även en urvalsjury som kan bistå den ev. nya arrangören med tips på utställare, föreläsare och kursledare för att bibehålla/höja kvaliteten på marknaden.
Hemslöjdskonsulenten – Marie Fagerlind och Stiftelsen Upplandsmuseet – Daniel Wetterskog
  • Marie och Daniel informerade om det uppdrag de har: att stärka, utveckla och förnya hela slöjdområdet. I över 6 år har Upplandsmuseets hemslöjds-konsulenter arbetat med processen uppstart, genomförandet och finansiering av ullmarknaden i Österbybruk tillsammans med andra aktörer. Fokus på hemslöjdskonsulenternas arbetsinsats ska läggas på slöjdområdet. Nu är det dags för en ny huvudprojektledare. Hemslöjdskonsulenterna är självklart behjälpliga för den organisation som tar över ansvaret för Ullmarknad i Österbybruk och är gärna med som utställare på marknaden.
Stiftelsen Österbybruks Herrgård – Bengt Lindholm
  • Bengt har haft en dialog med Folke Frölénfrån Lions i Österbybruk för att sondera möjligheterna till ett samarbete där Lions står som ekonomiskt garant och huvudarrangör.  De har gemensamt tittat på senaste årets resultat, ”ULLMARKNAD – intäkter och kostnader 2019” från Upplandsmuseet som visar på ett plus minus 0 resultat. Lions är intresserade av att gå in som finansiär men kommer att ta ett slutgiltigt beslut på en egen upprättad budget den 20 jan. Förutsättningarna för ett positivt beslut är att marknaden kommer ge ett ekonomiskt överskott då det till dags datum ännu inte finns något sökt bidrag. Vidare ser de ett behov av att bredda/öka utbudet, till att bli en ull/hantverksmarknad för att det enl. deras sätt att se det, lockar fler besökare och fler av manligt kön. Båda dessa aktörer vill se sitt engagemang som långsiktigt. Om Lions går vidare meddelade Bengt att det snarast efter beslut upprättas en organisation som arbetar för marknaden. Initialt med stöd av hemslöjdskonsulenterna Maria Fagerlind och Pea Sjölén för att sen kunna gå vidare med organisation och planering.
Östhammars kommun – Lena Öberg
  • Lena är evenemangssamordnare och kommunikatör. Hon arbetar nära Bengt Lindholm i ett treårigt projekt att utveckla Österbybruks herrgård ytterligare. Kommunen håller gärna kontakt med framtida arrangörer och tipsar om att kontakta företagarföreningar och Visit Roslagen inför större evenemang. Östhammars kommun är positiva till en fortsättning av ullmarknaden.
Studieförbundet Vuxenskolan – Anneli Eriksson
  • Anneli är verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län med lokalansvar i Östhammar men arbetar även på Uppsalakontoret ca 1 dag/vecka. Studieförbundet har varit med som medarrangör i 2 år. Det är en stor utmaning att arrangera kurser och föreläsningar under semestertider, antingen måste anmälan göras långt innan själva kursen vilket inte fungerar optimalt och dels kräver det tid under sommaren och närvaro på plats av SV.  Anneli är dock positiv till att fortsätta medverka och kan tänka sig att man förslagsvis lägger kurser o föreläsningar på förmiddagarna, innan marknaden öppnar, alternativt skulle man kunna utöka marknaden med en separat kursdag. Detta skulle då även gynna utställarna.
Huvudarrangör för fårfesten i Kil – Kate Isenberg – Larsson
  • Fårfesten i Kil startade 2006 och är idag uppe i drygt 10 000 besökare under 4  dagar. Fårfesten rymmer 150 utställare, 25 kurser, 25 föreläsningar, 6 föreställningar av en show och ansvar för restaurangen. Organisationen består av en styrelse på 9 personer som alla och en var har ett eller flera ansvarsområden, t.ex. kurser, parkering, mat, show osv. Varje styrelseledamot har sedan an grupp volontärer knuten till sig för det praktiska arbetet både gällande planering och genomförande. En volontär kan delta flera olika grupper. Ingen har betalt, allt bygger på volontärsinsatser, däremot satsar man på att erbjuda kurser, föreläsningar, studieresor t.ex. för att få mer kunskap, inspiration, nya möten och marknader – mottot det ska vara kul, det är en fest. Fårfestens kärna är fåret och allt som där hör till. Man erbjuder kursverksamhet, föreläsningar, provar på aktiviteter, och så klart många utställare. Idag samarbetar man med t.ex. två kyrkor – som har sitt eget program, 15 st. olika föreningar med sina nätverk som ansvarar för sin egen insats knuten till fårfesten och för det får de ett föreningsbidrag. Alla arbetar hela året med planering av fårfesten, i mindre aktiv period efter själva festen och fram till september, en/mån sedan mot slutet en kort avstämning varje dag. Region Värmland stöder eventet genom idédiskussioner och deltagande, Ledarskapsutbildningen inom slöjd och kultur, Göteborgs universitet tar hand om viss barnverksamheten och kommunen lånar ut skolan där fårfesten äger rum!

Summering från dagens workshop.

Frågor:

  • Vilka insatser behövs?
  • Förslag på projektgrupper
  • Övrigt – förslag, tips och idéer att tänka på i processen

Grupp 1:         olika projektgrupper kan vara ansvariga för kurser, tält och organisationen som sådan. Ev. går Lions in som huvudman och övriga kan då vara Ull i Uppland, SV ansvarar för kurser o föredrag, Upplandsmuseet kan ansvara för slöjdkunskap och ev. ullarbetsgrupper. Vad ingår i Lions budget, vad tar de ansvar för? El, vatten, toa, tält, salen, fåren, programmet, utställare, mat o fika? Det behövs en urvalsbedömning, kvalitet är viktigt! Förslag ta fram en egen hemsida för Österbybruks ullmarknad.se/com. Också instagram. Anmälan till kurserna via hemsidan. Byta namn till t.ex. Ull och slöjdmarknad/dagar. Tydliggöra skriftligt vem som är huvudman och vad som ingår i den uppgiften. Kanske annan lokal – Ånghammaren tillsammans med Herrgården.

Grupp 2:         Efter presentation från Lions var deras roll i en framtida marknad fortsatt otydlig – vad räknar de med för intäkter och utgifter? Vilket är deras ansvar eftersom de inte ska stå som huvudarrangör? Vad är deras syfte och vad har de för planer för marknaden? Finns en viss oro över vilken utsträckning ullen får fortsatt stå i fokus eller om det kommer få stå åt sidan för ”hemslöjden” och andra marknadstypiska inslag – kan det garanteras att marknaden inte blir ”krimskrams”? Framtiden är ändå att bredda marknaden. Hur mycket avkastning kräver Lions och hur kommer UlliUppland och andra potentiella medarrangörer få vara med och ta del av eventuell vinst? Ekonomin är ett centralt problem som Lions kan lösa, men det återstår att se hur de kan vara med. Arbetsgrupp/styrgrupp/projektgrupper, hur delas det upp? Vem styr? UlliUpplands styrelse är beredda att vara med, men även medlemmar. Givetvis på volontärsbas! Det finns utställare som är beredda att vara med och hjälpa till också med arrangemanget. Det finns diskussioner om att vara på en annan plats än i Österbybruk men det kommer medföra vissa problem det också. En fråga är hur mycket kan Österbybruk bidra med till marknaden? T ex lokaler till en rabatterad kostnad? Kan vara bra att prata med VisitRoslagen och kommunen, kommunen hade ju ett samarbete med Österbybruk – går det att dra nytta av det? Vad är UlliUpplands syfte med marknaden? Vad är väsentligast och vad vill de ägna sin tid åt? Detta behöver de se över och bestämma eftersom man inte bör forma marknaden efter vad olika grupper vill eller vara för flexibel – då kommer man ingenstans! Måste själva stå för en tydlighet gentemot andra aktörer för att stå starka vid en ”förhandling”. Kvalitet är en viktig del som lyfts under vår diskussion. Det är viktigt att ha en tydlig ansvarsuppdelning, extra mycket om man är många olika grupper som arrangerar sig.

Medlemsmöte 1 juni 2019

Tyvärr inställt pga. för få anmälda!
Program som var planerat:

13.00 – 15.00 fika (macka) och mingel samtidigt som Louise Ström skulle ha berättat om sitt företag Spångmurs och visat hur man väver band med brickor.

Vill du kika in på hennes hemsida är adressen: www.spangmurs.se

Medlemsmöte 14 november 2018

Annika har en brokig bakgrund med både textilutbildning och statsvetenskap. Hon är uppvuxen mestadels ute på landsbygden med får och kom tidigt i kontakt med ull.

Annika har genom sitt kunnande och ifrågasättande rört om i de arkeologiska kretsarna.

Hon lärde oss att vi måste vara kritiska granskare och ifrågasätta vad det är vi tittar på av de artefakter som visas upp.  Ett tygstycke behöver tex inte tillhöra ett  livstycke det skulle lika gärna kunna vara en del av en tröja.

Det var en underbar och givande kväll med många frågor som Annika svarade på med goda skratt.

Kvällen avslutades med att UiU gav Annika en orkidé att ta med och minnas oss med.

http://www.arkeologi.uu.se/personal/presentationer/annika-larsson/

Nätverksträffen den 29 oktober 2016

Fokus för kvällen var främst på Ullmarknaden i Österbybruk som går av stapeln den 12-13 augusti 2017. Hemslöjdskonsulenten i Uppsala län, Annkristin Hult, höll ett föredrag om tips och tricks samt informerade om marknaden tillsammans med styrelsen för Ull i Uppland.
Under kvällen presenterade även medlemmen Anita Lindh sin verksamhet med angorakaniner. Gruppdiskussioner genomfördes och avslutades med att styrelsen presenterade höstens program.

Medlemsmöte 2017

Föredrag av Olle-Petter Melin
Olle-Petter Melin berättade om mönstrade vantar från Övre Dalarna. Han har gjort en studie i form av en C-uppsats i Textilvetenskap och haft tillgång till insamlade vantar på Nordiska Museet. Visningen gav mersmak!
Gunilla Jönsson berättade personligt om sitt yrkesliv i svensk Teko-bransch. Från Konsumentverket och utveckling av sjukvårdstextil till Textil- och Läderlaboratoret AB via många förtroendeuppdrag i branschen. Vi fick alla ett antal tankeställare från fördelning av fiberslag i världsproduktionen till vilka reklamationsorsaker som hanteras av Textil- och Mögelgruppen på Allmänna Reklamationsnämnden. Spännande!