Hemma hos! = medlemsaktuellt

From hösten 2021 kommer aktiviteten Hemma hos att återfinnas under rubriken Medlemsaktuellt!
Den 17 april välkomnades vi hem till Gitte Söderbäck, FIBER i Häverö på ett digitalt öppet hus.

Vi var ett 11 stycken som samlades. Först fick vi ta del av ett jättefint bildspel Gitte gjort där hon bla. presenterade sitt hem, sin ateljé, visade alster hon vävt och vad hon inspireras av – väldigt trevligt.

därefter över en kopp kaffe och kanske med en stickning i handen pratades det villigt och glatt om allt möjligt, bla tips på vad föreningen skulle kunna medverka på: Ullrunda (konstrunda), småmarknader (popup) och en ullallé på Hemslöjdens dag den 4 sept som i år har tema Ull och Lin.

Det var ett mycket lyckat event – Tack Gitte för att vi fick komma!

6 september 2020 – Hemma hos Eva Norgren
INSTÄLLT, vi återkommer med nytt datum

Kom och ta del av ett helt smörgåsbord med ullaktiviteter, fika, grilla korv eller ta med eget hantverk och sitt ner en stund i naturen tillsammans med andra medlemmar.

OBS kläder efter väder, vi umgås ute, ta med sittunderlag.

25 april 2020 – Hemma hos Gitte Söderbäck
INSTÄLLT, vi återkommer med nytt datum.

Gitte kommer att berätta om sitt företag FIBER, inrymt i en egendesignad ateljé. Vi får ta del av hennes erfarenheter med ullen som ledstjärna, samtidigt som vi njuter av hennes vackra vävar och andra alster. Lättare lunch och trevligt umgänge med andra ullnördar i vacker omgivning utlovas.

Lördagen den 14 september bjöd Titti Strömne in oss till sin gård Glada fåret

Titti Strömne är lammrådgivare på det egna företaget Glada Fåret. Hon jobbar med rådgivning och kunskapsförmedling inom lammproduktion. Titti är också lammproducent och har en mindre avelsbesättning med renrasiga finullstackor på gården Koby utanför Enköping. Tackorna härstammar från Tittis föräldrars första finullstackor som de köpte 1978.

”Fåret är djurslaget som följt henne i fyra decennier och hon berättade om hur allt började, om möjligheter och svårigheter att vara småskalig lammproducent och såklart fokuserade hon lite extra på ullen under den här dagen. Vi välkomnades också in i gårdens gårdsbutik med garn, kardflor och lammskinn.” 

Lördagen den 27 april 2019 besökte vi Fia Söderbergs ekogård – Sjökärret

Fia, ullentusiasten som startade Ullförmedlingen, och  Ullpodden och har många utvecklingsidéer för ull tog emot oss. Vi fick se var det hela började, och bekanta oss med Fias egna djur och ekogården. Sjökärrets Ekogård är ett småmåskaligt lantbruk mellan Uppsala och Hallstavik. På gården finns ett 40-tal tackor av raserna Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Tidigare var gården genbank för allmogerasen Roslagsfår.

På gården bor också ardennern Acke, 20 år och nordsvenska brukshästen Idun 2 år, 6 Rödkullor, ett par Gotlandshöns, två hundar och en katt. Lantbruksdjuren är landskapsvårdare och håller både Fias egna och grannens betesmarker öppna och fåren ger ull, skinn och kött till försäljning. De säljer både färskt kött vid några slakttillfällen varje år och frysta lammdetaljer i den lilla gårdsbutiken, och vill du handla något i
gårdsbutiken tar de både Swish och kort. Tuta om du inte hitta Fia själv – så kommer hon!

Dagen rymde fika, en rundtur på gården, information om ull och olika ullkvaliteter, möjlighet att handla från gårdsbutiken och avslutades med en gemensam lunch allt i ett fantastiskt vårväder, Tack Fia!

Lördagen den 28 april 2018 besökte vi Huskroken, både färgeri och butik

Vi började med en titt i Kicki Trodins färgeri där hon färgar både bomull, lin, siden och ull. Hela processen är miljöcertifierad, och tidigare levererades Huskrokens eget garn till ett 15-tal butiker. I butiken fick vi klämma o känna på garner och stickade plagg.

Till lunch åt vi soppa, smörgås och umgicks, och den som ville var välkommen att hålla en kort presentation av sin verksamhet.

Kicki och hennes man har bott 12 år på Gotland, och det var där de startade Ateljé Huskroken. På Gotland finns en väl rotad tradition av ull och ullhantverk. Vi fick under eftermiddagen höra om olika initiativ och samarbeten som startats på ön och vad som blivit lyckade projekt. Kicki berättar också om sin egen verksamhet.

Huskroken ligger i Järfälla, norr om Stockholm. Adressen är Skimmelvägen 6 i Jakobsberg.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan