Hemma hos!

Besök hos Sjökärrets ekogård OBS fulltecknad!

 

Lördagen den 27 april 2019 besöker vi Fia Söderbergs ekogård – Sjökärret

Vi känner Fia som ullentusiasten som startade Ullförmedlingen, och som programledare i Ullpodden med många utvecklingsidéer för ull.

Den här dagen får vi chansen att se var det hela började, och bekanta oss med Fias egna djur och gård. Sjökärrets Ekogård är ett småmåskaligt lantbruk mellan Uppsala och Hallstavik. På gården finns ett 40-tal tackor av raserna Gotlandsfår och Jämtlandsfår. Tidigare var gården genbank för allmogerasen Roslagsfår.

På gården bor också ardennern Acke, 20 år och nordsvenska brukshästen Idun 2 år, 6 Rödkullor, ett par Gotlandshöns, två hundar och en katt. Lantbruksdjuren är landskapsvårdare och håller våra och grannens betesmarker öppna och fåren ger ull, skinn och kött till försäljning. Vi säljer både färskt kött vid ett par slakttillfällen varje år och frysta lammdetaljer i den lilla gårdsbutiken, och vill du handla något i
gårdsbutiken tar vi både Swish och kort.

Program:

Vi träffas kl 11.00 för en enkel fika och information om gården och olika ullkvaliteter. Sedan får vi en rundtur på gården , vi får träffa några av årets lamm, och samlas i den lilla gårdsbutiken där vi pratar ull och olika ullkvaliteter. 13.00 – 14.00 avslutar vi med gemensam lunch på torpverandan om vädret tillåter (annars inne).

Kostnad inklusive enklare lunch och fika 275 kr för medlemmar i Ull i Uppland, 325 kr för icke medlemmar. Arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Föranmälan till anita.grahn (at) yahoo.se senast den 16 april 2019. Ange eventuella allergier och om du är intresserad av att samåka dit i din anmälan.
Vägbeskrivning finns HÄR

Välkomna önskar Ull i Uppland och Fia Söderberg!

Besök i färgeri och butik hos Huskroken

 

Lördagen den 28 april 2018, kl 12-16

Vi började med en titt i Kicki Trodins färgeri där hon färgar både bomull, lin, siden och ull. Hela processen är miljöcertifierad, och tidigare levererades Huskrokens eget garn till ett 15-tal butiker. I butiken fick vi klämma o känna på garner och stickade plagg.

Till lunch åt vi soppa, smörgås och umgicks, och den som ville var välkommen att hålla en kort presentation av sin verksamhet.

Kicki och hennes man har bott 12 år på Gotland, och det var där de startade Ateljé Huskroken. På Gotland finns en väl rotad tradition av ull och ullhantverk. Vi fick under eftermiddagen höra om olika initiativ och samarbeten som startats på ön och vad som blivit lyckade projekt. Kicki berättar också om sin egen verksamhet.

Huskroken ligger i Järfälla, norr om Stockholm. Adressen är Skimmelvägen 6 i Jakobsberg.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan